Algemene Praat

Wereldberoemd bioloog Marc van Roosmalen beschermheer SDGL

Hier mag je het over van alles hebben zolang het maar een serieuze ondertoon heeft.

Wereldberoemd bioloog Marc van Roosmalen beschermheer SDGL

Berichtdoor Evert » 18 Sep 2012 16:58

De Stichting Doelgroep Groene Leguanen heeft een beschermheer, Marc van Roosmalen, wereldberoemd bioloog en ecoloog, gespecialiseerd in regenwouden. Meer dan 30 jaar veldonderzoek in het Amazonegebied heeft Marc als geen ander inzicht en kennis opgeleverd over het aldaar unieke en moeilijk te doorgronden ecosysteem, over biodiversiteit en de onderliggende relaties. In deze periode heeft hij meer dan 100 nieuwe boomsoorten, 20 soorten apen en ruim 20 andere zoogdiersoorten ontdekt en beschreven. Time Magazine heeft Marc van Roosmalen uitgeroepen tot “Held van de Planeet” voor zijn niet aflatende strijd tot behoud van het Amazonegebied. Meer weten over Marc van Roosmalen? Ga naar http://www.marcvanroosmalenstichting.org

Afbeelding

Afbeelding

Waarom beschermheer van de SDGL? Marc onderschrijft en ondersteunt de visie, filosofie en werkwijze van de SDGL. De relatie tussen hobbymatig houden van dieren en conservatie en ecologie in de breedste zin des woords, waar de SDGL zich mee bezig houdt, ziet hij als een uitermate belangrijk gegeven. Donateurs van de Stichting Doelgroep Groene Leguanen dragen door middel van hun donateurschap en extra giften financieel bij aan conservatie van bedreigde leguanensoorten. Dit is belangrijk omdat de hobbyist daarmee een brug helpt slaan van hobbymatig houden naar beschermen in de natuur. Hiermee neemt de hobbyist zijn/haar verantwoordelijkheid aangaande de daadwerkelijke bescherming van bedreigde leguanensoorten in hun natuurlijke habitat.

Op basis van deze filosofie is de SDGL onder de naam Dutch Iguana Foundation zeer actief op het vlak van soortenbehoud oftewel conservatie. We fungeren als een solide no-nonsense-partner met een mentaliteit van aanpakken. Dankzij samenwerkingsverbanden met verschillende organisaties wordt de Dutch Iguana Foundation in staat gesteld om constructief aan bescherming van bedreigde leguanensoorten en hun leefomgevingen te werken. Wat betreft die organisaties gaat het in Nederland vooral om de European Studbook Foundation (ESF) en Herpetofauna; grensoverschrijdend werken we met de International Union for the Conservation of Nature (IUCN), de Iguana Specialist Group en Jamaica Iguana Research Group, Zootropics, Bay Islands Foundation en European Association of Zoos and Aquaria (EAZA).

Bescherming kent geen strakke grenzen, omdat men altijd te maken heeft met een diversiteit van fauna en flora in zo’n leefgebied. Daarom werken we met alles wat er leeft en groeit in een betreffend gebied zoals bijvoorbeeld krokodillen, Heloderma, anolissen en diverse andere hagedissen, al dan niet giftige slangen maar ook met invasieve soorten en met flora. De doelstelling van projecten is doorgaans eenvoudig: niets meer of minder dan de soort met het leefgebied tegen uitsterven te beschermen.
De al afgesloten en de nu nog lopende projecten van de Dutch Iguana Foundation zijn onder andere: renovatie Utila Ctenosaura Bakeri Station (Honduras) - Ctenosaura bakeri, actieplan (Honduras) - Ctenosaura palearis/ Heloderma horridum charlesbogerti Breed Facility (Guatemala) - Ctenosaura melanosterna project (Honduras) - Ctenosaura melanosterna Assurance Colony (ESF/EAZA) - deelname aan review team voor plaatsing van Ctenosaura melanosterna, C. bakeri, C. palearis en C. oedirhina op de Appendix 2 lijst van CITES (IUCN) - aanleggen draadloos video security netwerk in Hellshire Hills, Jamaica, ter ondersteuning van de rangers en Jamaica Air Force Wing; dit teneinde het gebied en de extreem bedreigde Cyclura collei beter te kunnen beschermen (IUCN, Jamaica Iguana Research Group) – monitoren legseizoen en gedragsecologie van Cyclura collei (IUCN, Jamaica Iguana Research Group) - ontwikkeling digitale identificatiegids voor Cyclura collei (IUCN, Jamaica Iguana Research Group) - populatie-onderzoek Crocodylus acutus (IUCN, Jamaica Iguana Research Group) - assessment IUCN Red List of Threatened Species Ctenosaura melanosterna (IUCN Red List).
Evert
Full Member
Full Member
 
Berichten: 153
Geregistreerd: 27 Okt 2007 08:21

Terug naar Algemene Praat

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

Wie is er online?

Er is in totaal 1 gebruiker online :: 0 geregistreerd, 0 verborgen en 1 gast (Gebaseerd op de gebruikers die actief waren gedurende 5 minuten)
De meeste gebruikers ooit tegelijkertijd online was 365 op 01 Nov 2014 03:44

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

Verjaardagen

Er zijn geen verjaardagen vandaag