Uit de Media

Hartmedicijn vertraagt gif na slangenbeet

Dit forum is bestemd voor alle berichtgevingen uit de media over reptielen en exotische dieren.

Hartmedicijn vertraagt gif na slangenbeet

Berichtdoor Reptile_Addict » 30 Jun 2011 08:12

bron: http://www.nu.nl/gezondheid/2549868/hartmedicijn-vertraagt-gif-slangenbeet.html

NEWCASTLE - Sommige middelen die aan hartpatiënten worden toegediend om de bloeddruk te verlagen, kunnen mogelijk ook de overlevingskansen vergroten van mensen die door een gifslang zijn gebeten.
Afbeelding
Foto: NU.nl/Hennie Hamer
Dat hebben wetenschappers van de Universiteit van Newcastle (Australië) ontdekt, meldden Australische media maandag.
Het was al langer bekend dat het gif van sommige slangen uit zeer grote moleculen bestaat die niet direct in de bloedbaan kunnen worden opgenomen.
Via de lymfeklieren komen die stoffen alsnog in het bloed terecht. De onderzoekers zochten een manier om dat proces te vertragen.

Zalf
Een zalf die de aanmaak bevordert van stikstofmonoxide, een stof die ook de bloeddruk reguleert, bleek daarvoor geschikt.
Volgens de wetenschappers vertraagt het middel de werking van het lymfestelsel, waardoor het tot vier keer zo lang duurt als normaal, voordat slangengif in het bloed terecht komt. Dat geeft artsen meer tijd om een geschikt antigif te vinden.

Getest
De zalf werd getest op muizen, die daadwerkelijk slangengif toegediend kregen, en ook op vijftien mensen, bij wie een onschadelijke substantie werd ingespoten waarvan de chemische samenstelling sterk lijkt op die van echt gif. Het middel bleek in beide gevallen de verspreiding van de geïnjecteerde stof via het lymfestelsel af te remmen.
Slangenbeten leiden jaarlijks wereldwijd tot 100.000 sterfgevallen en 400.000 amputaties. Vooral op plaatsen waar antigif niet direct beschikbaar is, kan een behandeling die de verspreiding van het gif vertraagt mensenlevens redden, aldus de wetenschappers.
Gebruikers-avatar
Reptile_Addict
Hero Member
Hero Member
 
Berichten: 1128
Geregistreerd: 20 Feb 2007 00:36
Woonplaats: Barendrecht

Terug naar Uit de Media

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

Wie is er online?

Er is in totaal 1 gebruiker online :: 0 geregistreerd, 0 verborgen en 1 gast (Gebaseerd op de gebruikers die actief waren gedurende 5 minuten)
De meeste gebruikers ooit tegelijkertijd online was 365 op 01 Nov 2014 03:44

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

Verjaardagen

Er zijn geen verjaardagen vandaag