Schildpadden, Testudines

Praktische hulpvraag tijdelijke opvang

zijn een orde van reptielen die gekenmerkt worden door een stevig en vaak bolvormig schild. Schildpadden komen vrijwel wereldwijd voor en leven in uiteenlopende habitats. De meeste soorten worden niet erg groot, ongeveer 20 tot 30 centimeter, sommige soorten kunnen echter een schildlengte bereiken van meer dan anderhalve meter en een gewicht van enkele honderden kilo's.

Praktische hulpvraag tijdelijke opvang

Berichtdoor M Pothoven » 17 Jul 2013 13:11

Op aanraden van Vief kopieer ik mijn vraag ook naar dit onderdeel van het forum:

Ik ben sinds deze vrijdag 'benoemt' tot tijdelijke opvang voor waterschildpadden voor het dierenasiel te Apeldoorn. Dit omdat het lokale asiel geen geschikte verblijfplaats heeft voor deze reptielen (en waarschijnlijk elk ander soort reptiel nu ik er over nadenk). En ik heb een vijver en persoonlijke tijd/aandacht ter beschikking.

Ik zal spoedig hopelijk foto's van mijn buitenvijver en opstelling bijvoegen.
Sinds vrijdag ben ik verantwoordelijk voor 6 waterschildpadden; zover voor mij bekend alleen rood- en geelwang schildpadden, waaronder: 4 volwassenen 1 jong-volwassene en 1 jonge (afmetingen 25-30, 15 en 10 cm).

Het doel/plan is eenvoudig; het onderhouden van deze reptielen tot de winterperiode; Daarna worden ze verhuisd naar een gespecialiseerde opvang te Enschede (o.i.d, voor zover ik het weet).

En dan nu de praktische vragen:

1. Welke tips hebben jullie, zoals wat kan ik gaan verwachten (problemen)? (tips zijn altijd welkom)

2. Ik weet de samenstelling man/vrouw nog niet want de meesten zijn erg schuw en trekken zich terug als ik de tuin in kom. Is er een goede manier om ze sneller aan mij/mensen te laten wennen?

3. Zijn er eenvoudige/noodzakelijke aanpassingen die ik aan mijn vijver kan verrichten die het welzijn voor deze maanden zal verbeteren? afmentingen ongeveer: 4x3 meter, totaal zo'n 4000L. Vijverpomp + zelfgebouwde druppeltoren.
inwoners: 6 goudvissen, geschatte 100 stekelbaars, klein leger schaatsenrijder en nog wel eens een verdwaalde kikker.
beplanting: Veel waterlelie, helofyten (dwerglisdodde/kalmoes en nog wat andere), wat georven waterdrieblad en

4. Kwa aandoeningen ben ben ik enigszins bekend met schildrot, maar volgens mij niet de schimmelvariant. Wel lees ik natuurlijk over andere aandoeningen maar die ben ik nog niet tegen gekomen (voor zover als ik het weet natuurlijk)
Mijn schildpad had, en sommige van deze nieuwe hebben beschadigde stukjes en daarin zacht buikschild wat ik op dit moment met betadinezalf probeer te behandelen. Maar ik las wel ergens dat een zout bad wellicht beter is, heeft iemand hier daar ervaringen mee? Ik zelf ben huiverig om ze 7 weken in quarantine te drydocken zodat ze daarna 1 week later verhuisd kunnen worden.

waarschijnlijk belangrijkste: voeding en onderscheiden verschillende schildpadden
5. Voeding en het uit elkaar houden. Hoe kan ik simpel en snel verschillende schildpadden uit elkaar gaan houden. Dit omdat ik niet altijd de tijd zal krijgen om ze allemaal te leren kennen zoek ik een snelle manier om ze eventueel uit elkaar te kunnen houden. misschien iets simpels als nummers op het schild verven/schrijven met bepaalde stift?
Hoe hou ik anders bij welke er wel eet en welke eventueel niet? Welke eventueel schildrot had en welke niet (behalve dan elke keer proberen allemaal te vangen - wat hun schuwheid niet ten goede zal komen lijkt me)?
Heeft iemand misschien ervaring met wat een goed dieetschema is voor deze overbruggings methode?
Zo zag ik laatst een filmpje van iemand die zijn schildpad sla voerde, terwijl ik mij kon herinneren dat ik had gelezen dat ze daarvan aan de diarree zouden raken.
En net zo lees ik bij de een dat de oudere schildpadden andere voeding proberen te nuttigen t.o.v de jongeren en bij de andere word er dan weer niets specifieks verteld.

Dit waren de vragen waar ik nu mee worstel, maar ik kan best dingen zijn vergeten.

Het is een lang verhaal maar ik heb toch niet alles opgeschreven.
Ik heb dit forum al wel eens eerder bekeken en ik denk dat het handig dat ik vermeld dat ik alles waarvan ik niet duidelijk kan uitvinden of het schadelijk is of niet alleen na overweging en/of overleg met dierenarts zal uitvoeren.

een heeft nu al het tijdelijke voor het eeuwige verwisseld en zo zijn er nog maar 6
M Pothoven
Newbie
Newbie
 
Berichten: 6
Geregistreerd: 16 Jul 2013 14:31

Re: Praktische hulpvraag tijdelijke opvang

Berichtdoor M Pothoven » 17 Jul 2013 23:06

Afbeelding[/URL]
Hierbij de foto
M Pothoven
Newbie
Newbie
 
Berichten: 6
Geregistreerd: 16 Jul 2013 14:31


Terug naar Schildpadden, Testudines

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

Wie is er online?

Er is in totaal 1 gebruiker online :: 0 geregistreerd, 0 verborgen en 1 gast (Gebaseerd op de gebruikers die actief waren gedurende 5 minuten)
De meeste gebruikers ooit tegelijkertijd online was 365 op 01 Nov 2014 03:44

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

Verjaardagen

Er zijn geen verjaardagen vandaag