Schildpadden, Testudines

Tips gezocht

zijn een orde van reptielen die gekenmerkt worden door een stevig en vaak bolvormig schild. Schildpadden komen vrijwel wereldwijd voor en leven in uiteenlopende habitats. De meeste soorten worden niet erg groot, ongeveer 20 tot 30 centimeter, sommige soorten kunnen echter een schildlengte bereiken van meer dan anderhalve meter en een gewicht van enkele honderden kilo's.

Tips gezocht

Berichtdoor Pumbaa » 31 Okt 2013 19:00

Ik kan van mijn buurman een vierteenschildpad krijgen. Voordat ik hier aan begin wil ik me er wel volledig op oriënteren aangezien ik vind dat de buurman er wat makkelijk over praat en ik als ik zo'n beestje aanpak ik er ook voor de 100% eigenlijk 200% goed voor wil zijn. Ik heb al het een en ander gelezen op het net maar heel veel wijzer word ik er niet van.

Ik hoor graag tips van jullie. Bijv. Worden ze snel ziek en wat dan? Zal een gespecialiseerde dierenarts moeten zoeken want ik verwacht dat niet elke dierenarts deze beestjes kunnen behandelen. Verder wat moet er in een huisvestiging zitten. Hetgeen waar hij/zij nu in zit krijg ik erbij met lamp en al. Daar zitten wat nepplantjes in en wat hout, veder houtsnippers op de grond.

Wat eten ze voornamelijk. Ik kreeg van de buurman te horen dat hij hem groenvoer gaf en een keer in de zoveel tijd eten voor schildpadden. Verder zette hij hem af en toe in een laagje lauw water en de bak maakte hij maar eens in de zoveel maanden schoon. Ik heb al begrepen dat dit niet helemaal goed is.

Dus ik zoek tips voordat ik het beestje in huis neem...
Pumbaa
Newbie
Newbie
 
Berichten: 4
Geregistreerd: 31 Okt 2013 18:22

Re: Tips gezocht

Berichtdoor GerritH » 01 Nov 2013 00:38

hallo Pumbaa

Vierteenschildpadden komen uit een vrij extreem gebied en zijn daarom eigenlijk een van de moeilijkste soorten landschildpadden.
Voor algemene informatie; http://www.huisdieren.nu/wp-content/upl ... ildpad.pdf.

Gerrit
GerritH
Senior member
Senior member
 
Berichten: 1355
Geregistreerd: 16 Feb 2007 16:36

Re: Tips gezocht

Berichtdoor Pumbaa » 01 Nov 2013 16:15

Oké, dus wat is uw advies hierin? Beter om het niet te doen?
Pumbaa
Newbie
Newbie
 
Berichten: 4
Geregistreerd: 31 Okt 2013 18:22

Re: Tips gezocht

Berichtdoor GerritH » 02 Nov 2013 19:25

je kunt het wel doen, maar bedenk dat het geen makkelijke schildpad is. Het grootste probleem is eigenlijk winterrust en ik denk dat ie die bij de buurman niet gekregen heeft. Je zou er dan voorlopig (de eerste 2 jaar) voor kunnen kiezen om ook geen winterrust te geven; dat is ie inmiddels wel gewend en zal niet meer schade opleveren. Op termijn is winterrust natuurlijk wel het beste, maar eerst wat ervaring kan geen kwaad.
Als ie wel netjes elk jaar z'n rust gehad heeft vraag aan de buurman hoe hij dat deed en doe het ook zo.

Gerrit
GerritH
Senior member
Senior member
 
Berichten: 1355
Geregistreerd: 16 Feb 2007 16:36


Terug naar Schildpadden, Testudines

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

Wie is er online?

Er zijn in totaal 2 gebruikers online :: 0 geregistreerd, 0 verborgen en 2 gasten (Gebaseerd op de gebruikers die actief waren gedurende 5 minuten)
De meeste gebruikers ooit tegelijkertijd online was 365 op 01 Nov 2014 03:44

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

Verjaardagen

Er zijn geen verjaardagen vandaag