Caresheets hagedissen oud

Caresheet Lygodactylus Williamsi

Caresheet Lygodactylus Williamsi

Berichtdoor roger1 » 18 Aug 2012 08:17

Een door mij geschreven stukje over de Lygodactylus williamsi, inmiddels ben ik gestopt met deze dieren, maar het leek me een leuke aanvulling op dit forum.

Afbeelding

Naam: Lygodactylus williamsi
Ned. naam: Azuurblauwe daggekko
Eng. Naam: Electric blue day gecko
Herkomst: Kimboza forest, Tanzania
Formaat: 7 tot 9 cm compleet met staart
Cites: Geen

natuurlijk biotoop

Lygodactylus williamsi komt dus uitsluitend voor op dit gebied van 405 hectare regenwoud.
In kimboza forest Tanzania heerst een tropisch klimaat met gemiddeld 900 mm neerslag per maand. In juni tot oktober vind er een drogere periode met 10 tot 27 mm neerslag per maand plaats. Als absolute maximum temperatuur werd 37 graden celsius gemeten, en een minimum van 9 graden celsius. De temperatuur gemiddelden schommelen tussen de 19 en 30 graden celsius.

uiterlijk

Dominante Lygodactylus williamsi mannen zijn nergens mee te verwarren. Ze zijn schitterend azuur blauw over hun hele lichaam, met uitzondering van hun oranje buik. Verder hebben ze een zwarte of zwart gestreepte kin, en een zwarte streep die bij hun neus begint en dan door het oog van de gekko richting flank loopt.
De vrouwtjes van deze soort zijn redelijk donker groen met een lichter oranje buik als de mannen. Ook hebben vrouwen een minder zwarte kin.

huisvesting

Vanwege de geringe afmeting van deze soort zou je denken dat een klein terrarium al zou voldoen. Maar houd rekening ermee dat dit een heel levendige en beweeglijke gekko is. Ze maken gretig gebruik van elke centimeter van de bak. Als minimum voor een koppel of trio zou ik een terrarium van 40*40*70 (L*B*H) toch geen overbodige luxe vinden.

Afbeelding

Ideaal zijn terrariums met een compleet gazen bovenkant. Dit simpelweg omdat de verlichting dan boven op de bak gelegd kan worden, en omdat er dan genoeg ventilatie is voor het vochtige klimaat dat je moet gaan simuleren. Op deze manier vind je niet snel ongewenste schimmels in je terrarium. Op de bodem van de bak kan je het best iets leggen dat de luchtvochtigheid verhoogd. Zelf gebruik ik cocopeat. Verder gebruik ik echte planten in de bak. Dit ziet er gewoon veel mooier uit, en verhoogd simpelweg de luchtvochtigheid.
Bijvoorbeeld sanseveria’s en bromelia’s doen het prima onder deze vochtige omstandigheden, maar er zijn nog een heel aantal andere planten die gebruikt kunnen worden om je doel te bereiken. Daarnaast mogen diverse bamboestokken niet ontbreken in de inrichting. Deze moeten verticaal en horizontaal toegankelijk zijn voor de gekko. Zorg voor minimaal 1 of 2 horizontale stokken onder de spot en uv lamp. Hier zullen de dieren dan vaak te vinden zijn.
Huisvest deze dieren het liefst in trio's. Dit omdat de man dan zijn aandacht moet verdelen over de vrouwtjes. De mannetjes kunnen heel opdringerig zijn naar de vrouwen toe.
Let dan wel weer erop dat de vrouwtjes het goed met elkaar kunnen vinden. Zelf heb ik hier nog nooit problemen mee gehad.
Zet echter nooit 2 mannen bij elkaar! Deze gaan uiteindelijk altijd vechten.
Lygodactylus williamsi word ook regelmatig in ruime paludaria gecombineerd met pijlgifkikkertjes.

RV, temperatuur, en verlichting

De luchtvochtigheid moet overdag rond de 60% RV liggen, en snacht's rond de 90% RV.
Dit bereik je gemakkelijk door de goed beplante bak dagelijks minimaal 2 keer te besproeien.
Sproei van juni tot oktober iets minder.
De temperatuur in het terrarium moet overdag op de koelste plek rond de 24 graden zijn, met ongeveer 30 tot 32 graden onder de spot.
Als de dieren in een warme hobbykamer gehouden worden volstaat vaak al de Uv lamp om deze soort succesvol te houden. Als je het niet warm genoeg krijgt, moet je extra gaan verwarmen door een spot boven de bak te plaatsen. Uv verlichting is erg belangrijk voor deze soort. Ik heb zelf de 5.0 Uv tl’s van ZooMed over mijn bakken liggen, maar er zijn ongetwijfeld nog meer geschikte merken uv lampen. Als je maar 1 terrarium hebt kan je ook de 5.0 Uv spaarlamp gebruiken. Deze gekko is een echte zonneaanbidder. Ideaal zou zijn een 5.0 uv lamp in combinatie met een 2.0 daglicht lamp. De dieren voelen zich zo op hun best, en de kleuren van deze prachtige gekko komen zo ook beter tot zijn recht.

voeding

Lygodactylus williamsi eet zowel kleine insecten als fruitpapjes. Omdat deze dieren zo actief zijn hebben ze een vrij snelle stofwisseling. Ik voer 4 keer per week kleine insecten, zoals krekeltjes maat 4, grote fruitvliegen, ovenvisjes, pissebedden en krulvliegen. Daarnaast zet ik nog 1 keer per week een klein bakje fruitpap in het terrarium. Zoals bijvoorbeeld phelsumax. Je kan ook zelf een fruitpapje maken met bijvoorbeeld banaan, en dat mengen met een beetje roos vicee. Daarnaast zijn er tegenwoordig nog jelly cups op de markt. Deze nemen ze ook graag aan.
De dieren moeten nog dik, nog mager uitzien, maar naar mijn eigen ervaringen eten ze zich op deze manier niet snel te dik.

geslachtsbepaling

De geslachten van volwassen, en niet onderdrukte williamsi's zijn goed te zien aan de fellere kleuren, de verdikte staartbasis, en de duidelijker aanwezige femoraalporien van de man.
Maar het komt ook regelmatig voor dat als 2 mannen bij elkaar zitten, dat de onderdrukte man dan groen kleurt. Dan is hij heel gemakkelijk te verwarren met een vrouwtje. Je ziet op beurzen heel vaak 2 williamsi's in een krekeldoosje zitten, die dan als koppel aangeboden worden. Dit is dus lang niet altijd het geval. Let dus op!
Mannen hebben een bijna zwarte, tot pikzwarte keel, en de vrouwen daartegenover hebben meestal slechts dunne zwarte streepjes op hun keel.

Voortplanting

Als je een gezond koppel of trio onder de genoemde omstandigheden houd, is de kans heel groot dat er paringen waar te nemen zijn. De man maakt zich groot, en loopt kopknikkend achter het vrouwtje aan.
Als het vrouwtje er klaar voor is lopen ze langzaam rondjes om elkaar, en zwaait ze met haar staart. De man klimt bovenop haar, en houd haar in bedwang met een stevige nekbeet. Daarna brengt hij 1 van zijn hemipenissen bij haar in. Stoor de dieren op dit moment niet. De paring duurt ongeveer 5 minuten.

Afbeelding

Na ongeveer 3 weken zullen er 2 verdikkingen in de buik van het vrouwtje zichtbaar zijn. Nog een week later, met ongeveer 4 weken, zal ze 2 eitjes ergens hoog in het terrarium vastplakken. Ik bevestigde voor de eileg altijd doorzichtige bloemenbuisjes hoog in het terrarium. Zorg er wel voor dat je de buisjes bevestigd op een manier dat de gekkos niet aan tape kunnen blijven plakken. Ideaal hiervoor is isolatieband, omdat deze alleen op elkaar plakt.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Deze werden bijna altijd door alle vrouwen gebruikt om de eitjes in te leggen. Je kan dan na de eileg het hele buisje overplaatsen naar je broedstoof. Je kan de eitjes ook eventueel in het terrarium laten uitkomen. De wisselende (dag/nacht) temperaturen zijn goed voor de sterke ontwikkeling van de jongen. Wel zou ik als ze niet in de buisjes gelegd zijn uit voorzorg proberen om de eitjes af te dekken met een geperforeerd doorzichtig bakje (bijv. krekelbakje) Dit omdat er verschillende berichten zijn, dat de ouders hun jongen zouden opeten. Als de ouders goed in het voer gezet worden dan zullen ze de jonkies niet zo snel opeten. Maar ik ben liever voorzichtig. Bij 20 tot 24 graden komen er meer vrouwtjes uit het ei, terwijl bij hogere temperaturen (tot 30 graden) meer mannetjes geboren worden.
De incubatietijd is afhankelijk van de temperatuur tussen de 50 en 90 dagen.
Net uitgekomen williamsi's zijn enorm klein. Met staart hooguit 2 cm. Het beste is om ze individueel op te kweken in fruitvlieg dichte bakjes. UV, luchtvochtigheid, en temperatuur is voor de jonkies minstens even belangrijk als voor de ouders. Daarnaast moeten ze gevoerd worden met mini insecten, springstaartjes en kleine fruitvliegjes.
Bij goede verzorging zullen ze met ongeveer 7 maanden geslachtsrijp zijn. Het beste is dan natuurlijk om nog even te wachten met de kweek, tot ze een jaar zijn.

LET OP!!!

De meeste williamsi's die aangeboden worden zijn wildvang. Als je besluit deze dieren te kopen, kijk ze dan goed na of ze geen bloedmijt hebben. Dit komt enorm vaak voor bij deze soort.
Deze soort is vanwege hun enorm beperkte verspreidingsgebied, met uitsterven bedreigd. Als je ervoor kiest om wildvang te nemen, dan moet goed verzorgen en vervolgens kweken je hoogste prioriteit zijn.
Door ervoor te zorgen dat er meer nakweek van deze prachtige gekko in de hobby komt, voorkomen we dat er meer wildvang nodig is.

Hoop dat jullie er wat aan hebben.
Gr. Roger Roks
Gebruikers-avatar
roger1
Newbie
Newbie
 
Berichten: 27
Geregistreerd: 15 Aug 2012 14:39
Woonplaats: Hoensbroek

Re: Caresheet Lygodactylus Williamsi

Berichtdoor Lygodactylus » 19 Aug 2012 11:55

Ik denk dat een verwijzing naar Lacerta jaargang 69, nr 2/3 hier wel op zijn plaats is. Hierin beschrijf ik mijn ervaringen met de soort in het Kimboza forest, met metingen van temperatuur/vochtigheid in september 2009 ter plaatse.

In mijn ogen is het belangrijk om veel licht boven de bakken te plaatsen, de dieren kleuren veel mooier op wanneer er naast de UVB lamp ook een TL of PL op/in de bak wordt geplaatst.

Voor wat betreft het samenhouden van de dieren, kijk dit heel goed aan, het is afhankelijk van individuele karakters of samen houden goed gaat. Ik heb hier een koppel samen zitten wat elkaar prima verdraagt, het andere koppel zit grotendeels gescheiden, bij dit koppel plaats ik de dieren een paar keer bij elkaar om te kunnen paren.
Gebruikers-avatar
Lygodactylus
Teamlid
Teamlid
 
Berichten: 238
Geregistreerd: 15 Feb 2011 16:13

Re: Caresheet Lygodactylus Williamsi

Berichtdoor roger1 » 19 Aug 2012 14:24

Ik heb alleen problemen ervaard als je de dieren met 1.2 samen probeerde te houden. 1.1 ging hier al die jaren super, en 1.3 op een of andere vage rede ook. Maar haalde je daar 1 vrouwtje uit, dan werd gingen ze samen de zwakste opjagen, en moest deze overgeplaatst worden. In jouw geval denk ik dat het probleem is dat je bakken erg groot zijn. De williamsi zijn erg territoriaal en in grote verblijven hebben ze elk hun eige plekje.... de sterkste heeft de beste plek.
Heb ze toch een hele tijd erg succesvol gehouden en gekweekt. Zoals op de fotos te zien is.
Veel licht is ook belangrijk. Als je het aan wil laten komen op meer is beter... ja dat klopt. Mja dan moet je ze in hun habitat laten.
Als je de eerste foto van mijn mannetje bekijkt. Was die niet mooi op kleur? UVB 5.0 Zoomed en Halogeenspot. deden ze het geweldig op.

Gr. Roger
Gebruikers-avatar
roger1
Newbie
Newbie
 
Berichten: 27
Geregistreerd: 15 Aug 2012 14:39
Woonplaats: Hoensbroek

Re: Caresheet Lygodactylus Williamsi

Berichtdoor roger1 » 19 Aug 2012 14:27

Ik lees effe terug in mijn eigen sheet.
Optimaal is het als je naast de 5.0 uvb ook een 2.0 daglicht tl monteerd.
Gebruikers-avatar
roger1
Newbie
Newbie
 
Berichten: 27
Geregistreerd: 15 Aug 2012 14:39
Woonplaats: Hoensbroek

Re: Caresheet Lygodactylus Williamsi

Berichtdoor Lygodactylus » 20 Aug 2012 09:27

Ik denk dat meerdere dieren in een bak territoriumvorming onderdrukt, omdat de dieren dan continu door elkaars territorium lopen waardoor verdedigen geen zin heeft (bekend voorbeeld: zet 20 roodkeelanolissen in een bak, gaat lang goed, totdat het aantal omlaag gaat en uiteindelijk blijft er maar 1 of een koppel over). Ik vind dit echter geen natuurlijke situatie, en kies dan liever voor een bak waar alle dieren hun eigen plekje hebben. Overigens merk ik aan het koppel in de grote bak dat ze geen vaste plek hebben, maar veel mogelijkheden om voor elkaar weg te kruipen, waardoor er geen problemen zijn. Dit is iets wat ik ook in de natuur gezien heb. Ze komen soms in grote dichtheden op de palmen voor, maar kunnen wel altijd voor elkaar weg.

Je gaf inderdaad aan dat combinatie van 5.0 en 2.0 optimaal is, ik wilde dit alleen nog even benadrukken. Jouw dieren zien er zeker mooi uit. Ik denk dat dit ook wel te maken heeft met je witte achter/zijwanden waardoor de bakken als geheel lichter worden. Ik zie hier best veel verschil tussen een donkere kurkwand en een lichte wand qua lichthoeveelheid in de bak.

Groeten,
Jeroen
Gebruikers-avatar
Lygodactylus
Teamlid
Teamlid
 
Berichten: 238
Geregistreerd: 15 Feb 2011 16:13

Re: Caresheet Lygodactylus Williamsi

Berichtdoor roger1 » 20 Aug 2012 10:41

Witte bakken zijn top voor het reflecteren van het licht. En ziet er van buiten ook nog eens mooi uit.
20 roodkeelanolissen zijn niet helemaal het zelfde als 4 williamsi's, maar ik snap je punt, en denk ook wel dat je daar gelijk in hebt. Alleen leken de dieren er geen enkel probleem mee te hebben om 1.3 te zitten in een bak van 40*40*80. Ze deden het allemaal heel erg goed, en zaten gewoon bij elkaar, sliepen samen, alle 3 de vrouwen kweekten goed (anders kan je natuurlijk nooit zoveel eitjes in 1 buisje krijgen als op mijn foto boven.
Heb je dat principe met die buisjes al eens geprobeert?

Gr. Roger
Gebruikers-avatar
roger1
Newbie
Newbie
 
Berichten: 27
Geregistreerd: 15 Aug 2012 14:39
Woonplaats: Hoensbroek

Re: Caresheet Lygodactylus Williamsi

Berichtdoor Lygodactylus » 20 Aug 2012 10:47

Even een ander vraagje. Hoe oud zijn jouw dieren geworden en hoe lang zijn de vrouwen productief geweest? Of heb je de volwassen dieren al voor die tijd weggedaan? Ik vermoed dit laatste eigenlijk, aangezien ik mijn oudste man al een jaar of 6 als volwassen wildvangdier in mijn bezit heb... Maar ik ben wel benieuwd naar de leeftijd die ze kunnen bereiken.
Gebruikers-avatar
Lygodactylus
Teamlid
Teamlid
 
Berichten: 238
Geregistreerd: 15 Feb 2011 16:13

Re: Caresheet Lygodactylus Williamsi

Berichtdoor roger1 » 20 Aug 2012 19:38

Ik heb verschillende dieren een aantal jaren gehad. In het begin wildvang, maar daarna voornamelijk mijn eigen nakweek van de wildvang. Ik heb ze inderdaad allemaal verkocht omdat ik ben overgestapt naar dieren van het Australische continent. De enige uitval die ik heb gehad waren 2 jonge dieren die een paar dagen nadat ze uit het eitje waren gekomen opeens dood gingen. Toevallig ook legselgenootjes. Ik zou je niet kunnen helpen met je vraag over hou oud ze worden. Zelf schat ik een jaar of 10 tot 12.
Gebruikers-avatar
roger1
Newbie
Newbie
 
Berichten: 27
Geregistreerd: 15 Aug 2012 14:39
Woonplaats: Hoensbroek


Terug naar Caresheets hagedissen oud

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

Wie is er online?

Er is in totaal 1 gebruiker online :: 0 geregistreerd, 0 verborgen en 1 gast (Gebaseerd op de gebruikers die actief waren gedurende 5 minuten)
De meeste gebruikers ooit tegelijkertijd online was 365 op 01 Nov 2014 03:44

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

Verjaardagen

Er zijn geen verjaardagen vandaag