Voedseldieren

Vangtechnieken weideplankton

Voor vragen en oplossingen met betrekking tot de kweek van voedseldieren en voedingsschema's.

Vangtechnieken weideplankton

Berichtdoor BertS » 19 Feb 2011 15:57

Hieronder enkele vangtechnieken voor weideplankton e.d.


Berlesetrechter
Een Berlesetrechter is een instrument om insecten en andere geleedpotigen te verzamelen die in de strooisellaag van bossen of tuinen leven. Een trechtervormige verzamelbak heeft een opening aan de onderkant, afgesloten door een stuk grof gaas. In de trechter wordt een hoeveelheid bodemstrooisel gedaan waarna men de trechter boven een bakje zet en van boven af onder een lamp laat uitdrogen. De aanwezige strooiselorganismen vluchten voor het licht, de warmte en de uitdroging naar onderen tot ze uiteindelijk in de verzamelbak vallen en kunnen worden geoogst.
Afbeelding
http://www.waterwereld.nu/images/spring1.JPG


Bodemval
Een bodemval is een ingegraven potje waarvan de rand gelijk ligt met het bodemoppervlak, en waar ingevallen insecten niet meer uit kunnen klimmen. Een dakje beschermt tegen inregenen maar maakt de val voor mensen veel opvallender en verhoogt dus de kans op verstoring van de val. Om de vangst in goede conditie te houden moet de val frequent worden geleegd, b.v. eenmaal per dag. Bodemvallen vangen naast andere geleedpotigen en spinnen ook vooral veel loopkevers. Koffiebekertjes en jampotjes voldoen goed.
Afbeelding


Handvangst
De eenvoudigste vangstmethode: gewoon pakken. Veel insecten zijn hiervoor echter te snel en te waakzaam; andere kunnen zich verdedigen met een pijnlijke beet of steek. Het is verstandig om een potje met deksel te gebruiken en het insect van onderen te benaderen - veel insecten laten zich namelijk gewoon vallen bij gevaar. Potje onder het insect, even aanraken en klaar. Insecten die kunnen vliegen benadert men door het potje eroverheen te zetten en het dekseltje er dan onder te schuiven.


Kloppen
Kloppen is een techniek om vooral niet-vliegende dieren die zich bij voorkeur in bomen en struiken ophouden te vangen. Men houdt een omgekeerde lichtgekleurde paraplu onder de struik en klopt met een stevige stok tegen de takken. Er kan ook van tevoren een laken op de grond worden gelegd onder de struik.


Lichtval
Een lichtval is een val om dieren te vangen die worden aangelokt door licht. Veel insecten kan men vangen door 's nachts gewoon licht of UV-licht op een laken te laten schijnen en de daarop landende insecten b.v. met een vangnet te vangen.
Een vergelijkbare manier is om met een lamp een val te maken. De insecten komen via een trechter terecht in een ruimte waarin ze opgesloten raken. Doordat het licht is in deze ruimte zullen de insecten een rustplaats zoeken (bijvoorbeeld tussen eierdozen). Ze kunnen dan de volgende dag bekeken worden.
Afbeelding


Malaiseval
Deze val lijkt geïnspireerd door de ervaring van kampeerders dat zich in de top van de tent een gevarieerde en uitgebreide vliegende fauna verzamelt als de tentdeur enge tijd open blijft staan. Hij bestaat uit een aantal schotten van doek, van onderen open, met aan de top een sluisje dat naar een verzamelpotje leidt. Insecten die naar binnen vliegen zoeken de uitgang bovenin en belanden in de fuik.
Afbeelding


Sleepnet
Als een vangnet of vlindernet, maar van veel steviger constructie. Een goede manier is een badmintonracketframe te gebruiken. Aan een ring van sterk metaaldraad wordt een zak van stevige stof bevestigd, lang genoeg om dubbel te kunnen slaan door het handvat een slag te draaien zodat de vangst er niet mer uit kan vliegen. Hiermee wordt door struiken en bermvegetatie gesleept.


Vlindernet
Netten met wijde opening en van zeer lichte stof of gaas waarmee tere vliegende insecten uit de lucht kunnen worden geschept zonder beschadigd te raken.


Zuigexhauster
Dit instrument, in Brits Engels kortweg 'pooter' (poeter) genaamd, is in essentie een doorzichtige plastic slang waarmee de insecten met de mond worden opgezogen. Om te voorkomen dat er dieren worden geïnhaleerd is er een potje of wijder stuk buis in de slang opgenomen waar het dier wordt gedeponeerd, en de zuigslang die vanuit dit reservoir naar de mond leidt is in het potje met een fijn gaasje afgedekt om inhalatie te voorkomen. Het is dus wel van belang aan het goede eind van de slang te zuigen! Wie ook de inademing van geuren of dampen wil vermijden kan een type pooter met blaasactie kopen; hierbij blaast men door een instrument met een straalpijpje waardoor in de fles een onderdruk wordt getrokken, als bij een waterstraalpomp. Door de andere slang bij het insect te houden wordt dit weer naar binnen gezogen, nu zonder enig risico. De zuigkracht is bij dit type wel minder. De vangst geregeld overbrengen naar bewaarpotjes anders loopt men het risico dat de bewoners van het reservoir elkaar te lijf gaan of anderszins beschadigen.Zuigexhausters zijn bij de vakhandel te koop.
Afbeelding
http://www.blackrockec.ie/environment/make_and_do/graphics/pooter.gif
Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Vangtechni ... ntomologie)
De tekst is beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen, er kunnen aanvullende voorwaarden van toepassing zijn.
Gebruikers-avatar
BertS
Hero Member
Hero Member
 
Berichten: 3313
Geregistreerd: 15 Feb 2007 23:51

Re: Vangtechnieken weideplankton

Berichtdoor Rob » 19 Feb 2011 16:04

Voor de meeste slangenhouders wat minder relevant maar zeker een hele nuttige post Bert. Vind sowieso dat er hier veel nuttige zaken gepost worden, en de sfeer van een iets serieuzer forum merk ik ook echt wel.

Chapeau mensen, want dat is wel iets wat ik lange tijd gemist heb. :handgestures-thumbup:
Gebruikers-avatar
Rob
Hero Member
Hero Member
 
Berichten: 4219
Geregistreerd: 17 Feb 2007 12:17

Re: Vangtechnieken weideplankton

Berichtdoor Blaze » 19 Feb 2011 16:05

Leuk topic Bert!Kan erg leuk zijn voor de hagedissenhouders!
Worden sowieso leuke topics geplaatst !Erg handig! Top jongens!

Ik moet zeggen dat ik mezelf nog niet zie rondrennen met m'n Zuigexhauster maar oke.. :mrgreen:
Gebruikers-avatar
Blaze
Hero Member
Hero Member
 
Berichten: 6522
Geregistreerd: 16 Feb 2007 06:40


Terug naar Voedseldieren

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

Wie is er online?

Er is in totaal 1 gebruiker online :: 0 geregistreerd, 0 verborgen en 1 gast (Gebaseerd op de gebruikers die actief waren gedurende 5 minuten)
De meeste gebruikers ooit tegelijkertijd online was 365 op 01 Nov 2014 03:44

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

Verjaardagen

Er zijn geen verjaardagen vandaag