Hagedissen, Lacertilia

ESF stamboek Lygodactylus williamsi

zijn een groep van reptielen, die samen met de slangen tot de orde schubreptielen (Squamata) behoort. Met meer dan 5000 verschillende soorten vormen de hagedissen de meest diverse groep van alle reptielen. Hagedissen zijn ontstaan in het Jura.

ESF stamboek Lygodactylus williamsi

Berichtdoor Lygodactylus » 02 Jan 2014 13:05

Het ESF stamboek voor Lygodactylus williamsi is op zoek naar deelnemers!

In 2009 verscheen een eerste oproep voor actie voor deze mooie blauwe gekko (VAN LEEUWEN, 2009). In september van datzelfde jaar bezocht ik het Kimboza Forest Catchment Reserve, het natuurlijke biotoop van de soort (VAN LEEUWEN, 2011). Aansluitend is er toen ook een poging gedaan om een stamboek onder de vlag van de European Studbook Foundation (ESF) van de grond gekregen. Na een goede start is er voornamelijk door gebrek aan tijd te weinig aandacht aan geschonken, waardoor het niet is doorgezet. Nu kreeg ik vanuit het ESF het verzoek om nogmaals aandacht te besteden aan deze soort, en een nieuwe poging te starten. Samen met Jelle Dewyse ben ik hier 2 maanden geleden mee begonnen (oktober 2013). Het wiel is inmiddels weer aan het draaien gebracht, en we kunnen beginnen met het registreren van dieren in het stamboek. Daarom de oproep aan een ieder die Lygodactylus williamsi houdt en kweekt, om hieraan mee te werken, en zijn of haar dieren te registreren.

Nieuwe informatie
De kennis over het natuurlijke verspreidingsgebied en de ecologische eigenschappen van de soort in situ is nog steeds erg beperkt, hoewel er de laatste jaren wel enige bezoeken aan het gebied zijn gebracht, en de eerste data binnen is (FLECKS het AL., 2012; VAN LEEUWEN, 2011). Naast het behouden van een genetisch gezonde, stabiele populatie in gevangenschap kan het stamboek ook informatie verschaffen over gedrag, foerageergedrag, reproductie etc. Dit kan van essentieel belang zijn voor het beschermen van de soort en zijn habitat in situ.

Flecks en coauteurs hebben in 2009 data verzameld over de dichtheid en verspreiding van de soort. De populatiegrootte van L. williamsi, gebaseerd op geobserveerd aantal per plant en beschikbaarheid van habitat in het Kimboza Forest Reserve is geschat op 148.684 ± 112.365 adulte individuen, wat gelijk staat aan een populatiedichtheid van 353 individuen per hectare. Ze schatten in dat de potentiële populatie 234.921 ± 103.376 adulte individuen omvat (557 individuen per hectare). Voor het bepalen van de aantallen van L. williamsi in het Ruvu forest is meer onderzoek nodig omdat de dekkingsgraad van de huidige dataset te beperkt is (FLECKS het AL., 2012).

Lygodactylus williamsi
is commercieel geïmporteerd uit Tanzania naar Europa en de Verenigde Staten sinds 2004. In het begin waren de aantallen laag, en de prijzen navenant bijzonder hoog. Vanaf het najaar van 2007 zijn de aantallen geïmporteerde dieren in Europa exponentieel gestegen. Het totaal aantal geëxporteerde dieren uit Tanzania tot dan werd in 2009 al geschat op ongeveer 40.000 dieren, wat ongeveer een derde van de toenmalige populatie inhield (FLECKS het AL., 2012)! Sindsdien zijn de aantallen die Europa binnen zijn gekomen zeker niet minder geworden... De reproductie capaciteit van de populatie in situ zou genoeg moeten zijn om deze enorme vangst te compenseren, mits er geen andere nadelige invloeden in het gebied aanwezig zijn. Helaas voor de gekko’s zijn deze er wel. Ondanks dat het gebied in een Forest Reserve ligt, en dus wettelijke bescherming zou moeten genieten, wordt er gekapt voor brandhout en stukken gebrand voor het creëren van landbouwgrond. Daarnaast is ook de manier van vangen behoorlijk destructief, aangezien de bladeren van de schroefpalmen waarop de gekko’s leven (Pandanus rabaiensis) gekapt om de gekko’s te kunnen vangen. Dit heeft er dus tot geleid dat lokale medewerkers, inwoners en vangers hebben aangegeven dat de soort de laatste jaren achteruit gegaan is. Het vangen van deze soort vormt dus een directe bedreiging voor het voortbestaan in zijn natuurlijke verspreidingsgebied.

Te ondernemen actie
Momenteel zijn er een flink aantal liefhebbers die succesvol met de soort kweken. Met name de nakweekdieren zijn sterk en vormen een aanwinst voor de hobby. Nu is het beste moment om een ex situ bescherming van de soort te starten. De bestaande populatie in gevangenschap heeft een sterke en genetisch diverse basis.
We richten ons op een stamboekpopulatie van ongeveer 100 ‘founders’, dat wil zeggen 100 wildvangdieren die als genetische basis dienen voor de populatie in gevangenschap. Wildvangdieren hebben de sterke voorkeur, omdat dit genetisch pure lijnen zijn, er is normaal gesproken geen inteelt. Deze 100 founders moeten een representatief beeld geven van de diversiteit van L. williamsi momenteel aanwezig in de hobby. Selectieve kweek zal nodig zijn om de diversiteit in stand te houden, omdat de generaties zich snel op zullen volgen bij deze soort (generatietijd van 1-2 jaar) en de reproductie is hoog (geschat op 8-12 jongen per paar per jaar)

Een belangrijke nadruk in het stamboek zal liggen bij de communicatie met en tussen de deelnemers, om alle beschikbare informatie en ervaringen zo goed mogelijk te verspreiden. Daarnaast zal er ook contact onderhouden worden met de onderzoekers die zich bezig houden met de populatie in situ, hiervan kunnen beide partijen profiteren. Informatie verkregen uit de populatie in gevangenschap kan bescherming van de soort in situ verbeteren, terwijl kennis van de populatie in situ het houden en kweken van de soort in gevangenschap stimuleren. Waar mogelijk zal het stamboek ook bijdragen aan de bescherming van de soort in situ.

De doelen van het stamboek:
1. Behouden van genetisch gezonde, stabiele populatie in gevangenschap
2. Verzamelen en verspreiden van kennis over huisvesting, gedrag en voortplanting in gevangenschap
3. Verzamelen van kennis over de populatie in situ
4. Verbeteren van bescherming van de soort in situ.

Wat wordt er van deelnemers verwacht?
1. Houdt, voor zover u dit niet deed, alle belangrijke gegevens over uw dieren schriftelijk bij. Met belangrijke gegevens wordt bedoeld de gegevens zoals ingevuld op het ‘Standaardformulier voor registratie van nieuwe individuen’ en ‘Standaardformulier voor wijziging stamboekgegevens’. Deze formulieren zijn te vinden op de ESF website http://www.studbooks.org pagina ‘Forms’.
2. Registreer uw dieren door middel van het ‘Standaardformulier voor wijziging stamboekgegevens’. Dit formulier is te vinden op de ESF website http://www.studbooks.org pagina ‘Forms’.
3. Wanneer er zich wijzigingen voordoen moeten deze door middel van het ‘Standaardformulier voor wijziging stamboekgegevens’ worden doorgegeven aan de stamboekhouder. Wijzigingen zijn bijvoorbeeld verhuizing, nakweek, aankoop, verkoop, uitleen of overlijden.
4. Voor dieren die deel uitmaken van het kweekplan (wat vooralsnog niet aan de orde is, dit speelt pas bij latere generaties), op basis van aanwijzingen van de stamboekhouder, het ruilen van nakweekdieren met andere kweekplandeelnemers.

Elk dier krijgt van de stamboekhouder een uniek nummer. Dit nummer identificeert het dier binnen het stamboek. De stamboekhouder moet één maal per jaar een verslag maken van het stamboek en zal de deelnemers verzoeken hun aandeel van de gegevens op juistheid te controleren. Het jaarverslag wordt gepubliceerd op de ESF website. Op verzoek kunt u anoniem in het overzicht opgenomen worden. Het niet naleven van bovenstaande regels kan tot gevolg hebben dat de door u gehouden dieren niet in het stamboek opgenomen worden of uit het stamboek verwijderd worden. Door aanmelding van dieren in een stamboek accepteert u het stamboekreglement. Toekomstige wijzigingen zullen via de stamboekhouder of de doelgroep-tijdschriften bekend gemaakt worden. Het stamboekreglement is gepubliceerd op de ESF website.

Heeft u interesse in deelname aan het stamboek of verdere vragen, stuur dan even een email of PB!

FLECKS, M., WEINSHEIMER, F., BÖHME, W., CHENGA, J., LÖTTERS, S. & RÖDDER, D. 2012. Watching extinction happen: the dramatic population decline of the critically endangered Tanzanian Turquoise Dwarf Gecko Lygodactylus williamsi. Salamandra 48 (1): 12-20.
LEEUWEN, JEROEN VAN, 2009. Is er nog hoop voor de kleine blauwe smurfen onder de gekko’s? Lacerta 67 (1): 30-34.
LEEUWEN, JEROEN VAN, 2011. Lygodactylus williamsi, de situatie in het wild. Lacerta 69 (2): 68-79.
Gebruikers-avatar
Lygodactylus
Teamlid
Teamlid
 
Berichten: 238
Geregistreerd: 15 Feb 2011 16:13

Re: ESF stamboek Lygodactylus williamsi

Berichtdoor Peter S » 02 Jan 2014 14:53

Ik zou HEEL graag meedoen, dat weet je.. En e meeste mensen hebben waarschijnlijk geen moeite om ergens in huis een bakje van 70 X 40 in te proppen.. Maar ik wel.. :(
Dus vooralsnog kan ik ECHT geen gecko's kwijt helaas.. :(
Peter S
Hero Member
Hero Member
 
Berichten: 1271
Geregistreerd: 15 Feb 2007 23:52

Re: ESF stamboek Lygodactylus williamsi

Berichtdoor barry » 02 Jan 2014 15:26

Peter S schreef:Ik zou HEEL graag meedoen, dat weet je.. En e meeste mensen hebben waarschijnlijk geen moeite om ergens in huis een bakje van 70 X 40 in te proppen.. Maar ik wel.. :(
Dus vooralsnog kan ik ECHT geen gecko's kwijt helaas.. :(


ik zou een keukenkastje opofferen :mrgreen:
Gebruikers-avatar
barry
Hero Member
Hero Member
 
Berichten: 1451
Geregistreerd: 16 Feb 2007 06:18

Re: ESF stamboek Lygodactylus williamsi

Berichtdoor Peter S » 02 Jan 2014 16:11

En dan mijn pannen permanent op het aanrecht neerzetten? :greetings-wavegreen:
Peter S
Hero Member
Hero Member
 
Berichten: 1271
Geregistreerd: 15 Feb 2007 23:52

Re: ESF stamboek Lygodactylus williamsi

Berichtdoor barry » 02 Jan 2014 19:37

Ik zie het probleem niet hoor. :P :-D
Gebruikers-avatar
barry
Hero Member
Hero Member
 
Berichten: 1451
Geregistreerd: 16 Feb 2007 06:18


Terug naar Hagedissen, Lacertilia

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten

cron

Wie is er online?

Er zijn in totaal 4 gebruikers online :: 0 geregistreerd, 0 verborgen en 4 gasten (Gebaseerd op de gebruikers die actief waren gedurende 5 minuten)
De meeste gebruikers ooit tegelijkertijd online was 365 op 01 Nov 2014 03:44

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten

Verjaardagen

Er zijn geen verjaardagen vandaag