Caresheets Slangen

liasis mackloti

liasis mackloti

Berichtdoor Miranda de K » 09 Mrt 2013 19:59

Liasis mackloti, Indonesische waterpython

Herkomst
Indonesië, Nieuw Guinea, Noord Australië

Biotoop / habitat
Tropisch regenwoud

Afmetingen
De volwassen grootte van deze dieren is erg variabel. Na een jaar of 4 hebben de meeste mannen een lengte van 150-180 cm en vrouwen 180-200 cm. Maar veel exemplaren blijven daarna nog flink doorgroeien en lengtes boven de 250 cm komen regelmatig voor.
Het gewicht varieert zo mogelijk nog meer. Er komen volwassen dieren voor van niet veel meer dan 1 kg, maar ook dieren van meer dan 8 kg.

Geslachtsonderscheid

Sondeer dieptes zijn:
vrouw: 4-7 schubben
man: 10-13 schubben

Terrariuminrichting
Grootte terrarium:
Voor een gemiddeld exemplaar is 150 x 70 x 60cm (lxbxh) een geschikte maat.

Klimaat:
Overdag een algemene temperatuur van 24 graden, en een warmtespot(s) van rond de 30-32 graden. In de nacht 22-24 graden. In de winter mag de nachtemperatuur verder dalen.

Relatieve luchtvochtigheid:
Volwassen exemplaren rond de 60%. Variaties zijn geen probleem voor volwassen dieren. Rond het paarseizoen mag de luchtvochtheid in ieder geval flink omhoog dmv sproeien. Hele jonge dieren hebben een luchtvochtheid van zo’n 80% nodig om goed te kunnen vervellen.

Waterdeel:
Waterbak van dusdanig formaat dat het dier er eventueel in kan gaan liggen.

Bodembedekking:
Tuinturf, cocopeat

Verlichting:
ongeveer 12 uur per dag


Voedsel:
Voornamelijk knaagdieren. Jonge dieren kunnen babyratten of springermuizen eten, eenmaal volwassen kunnen de meeste dieren volwassen ratten eten. Andere knaagdieren van het juiste formaat kunnen ook prima gevoerd worden.
Jonge dieren kunnen eens in de week gevoerd worden, naarmate ze ouder worden wordt dit steeds minder vaak. Volwassen dames voert men eens in de maand, voor en na het broedseizoen eventueel vaker. Mannen hebben voldoende aan eens in de 1 a 2 maanden een prooi van formaat.

Aanbevelingen voor de kweek
Mackloti’s hebben meestal 4 a 5 jaar nodig om geslachtsrijp te worden. Paringen kunnen worden gestimuleerd, door in de winter (december/januari) met name de nachttemperatuur te laten zakken, tot een graad of 17. Overdag moeten de dieren wel altijd de mogelijkheid hebben om op te warmen. Vanaf eind januari, brengt men de temperatuur weer omhoog, evenals de luchtvochtigheid. In deze periode introduceert men de man bij de vrouw.
Na enige tijd kan een ovulatie waargenomen worden, maar deze is gemakkelijk te missen voor de verzorger. Hierna zal een vervelling volgen, en een week of 3-4 later volgen dan de eieren, als er een bevruchting heeft plaatsgevonden. De totale tijd tussen paring en eieren is ongeveer 2 a 3 maanden. Het aantal eieren varieert van 6 tot 18. Dit is voornamelijk afhankelijk van het formaat van de vrouw. Het is goed mogelijk om de vrouw zelf haar eieren uit te laten broeden. Het is aan te raden om in dit geval het dier solitair te huisvesten, ruimschoots voor het leggen. Als legbox kan een plastic box gebruikt worden, met een gat aan de zijkant. Hierin plaatst men vochtige turf. Om de luchtvochtigheid hoog te houden laat men de deksel van de legbox vol met water lopen. De legbox plaatst men onder de lamp in het terrarium. De temperatuur in de legbox dient zo’n 28 graden te zijn. De lamp hoeft in de nacht niet aan, de moeder is prima in staat de eieren warm te houden. De eieren komen uit na 58 tot 85 dagen. Meestal is de broedduur rond de 65 dagen. In de meeste gevallen zal de moeder gedurende het broeden niet eten. Dit is voor sommige mensen wat beangstigend, maar als een dier het nodig heeft, zal het alsnog wel bij de eieren vandaan komen om te eten, om vervolgens verder te broeden.
Uitbroeden in een broedmachine kan uiteraard ook. In dat geval zorgt men voor een temperatuur van 28-30 graden en een luchtvochtigheid van 90%.
Over het uitbroeden van eieren is op het lacerta forum ook een artikel geschreven, terug te vinden onder de volgende link:
viewtopic.php?f=65&t=21612

De jongen worden geboren met een lengte van zo’n 40-50 cm en een gewicht van 20-35 gram gemiddeld. Het is zaak om de luchtvochtigheid bij jonge mackloti’s goed hoog te houden, minimaal 80%. Bij te lage luchtvochtigheid treden vervellingsproblemen op en verzwakken de dieren vrij snel. Ook te lage temperaturen zijn funest voor hele jonge dieren.
Jonge dieren worden het best apart gehuisvest, in een curver of terrarium met een temperatuur oplopend van 25 graden aan de koele kant, tot 30 graden aan de warme kant. Ook in de nacht kan de temperatuur de eerste maanden het beste niet te ver teruglopen.
Een week na de geboorte zullen de jonge diertjes vervellen, en daarna kan er geprobeerd worden te voeren met bijvoorbeeld babyratten, of springermuisjes. Het kan soms weken tot maanden duren voordat diertjes gaan eten. Probeer in zo’n geval niet te vaak te voeren, maar wissel wel af met prooien, tussen bijvoorbeeld muizen en ratten, of probeer eens levend te voeren.

Opmerkingen
Mackloti’s zijn erg leuke slangen om te houden. Jonge diertjes zijn vrij kwetsbaar, maar naarmate ze ouder worden, wordt dit al snel minder, en ook het karakter wordt dan meestal ‘vriendelijker’
Het zelf laten uitbroeden van de eieren is een ontzettend leuke ervaring.
Volwassen mackloti’s zijn zeer sterkte slangen die tegen een stootje kunnen. Het zijn ontzettend sterke dieren, en bij grote exemplaren is het aan te raden om een tweede persoon present te hebben tijdens het verzorgen, met name als er meerdere dieren in een verblijf zitten. Met name vrouwen kunnen fel reageren als ze voedsel ruiken en kunnen elkaar of hun verzorger al grijpen zodra het terrarium open gaat.
Mannen lijken stress te ondervinden als ze samen met andere mannen gehouden worden, dus men kan beter niet meer dan 1 man per bak houden.
Miranda de K
Sr. Member
Sr. Member
 
Berichten: 401
Geregistreerd: 16 Feb 2007 19:07

Terug naar Caresheets Slangen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

Wie is er online?

Er is in totaal 1 gebruiker online :: 0 geregistreerd, 0 verborgen en 1 gast (Gebaseerd op de gebruikers die actief waren gedurende 5 minuten)
De meeste gebruikers ooit tegelijkertijd online was 365 op 01 Nov 2014 03:44

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

Verjaardagen

Er zijn geen verjaardagen vandaag