Krokodilachtigen, Crocodylia

Levend(ig) platform

Tot de orde van de krokodillen (Crocodylia) behoren enkele zeer grote soorten reptielen. Naast de echte krokodillen zijn alligators, kaaimannen en gavialen de bekendste hedendaagse vertegenwoordigers van de orde.

Levend(ig) platform

Berichtdoor Mick79 » 05 Mrt 2012 00:06

Wat mij betreft mag deze groep (krokodilachtige) wel wat meer gaan leven!
Als ik dit vergelijk met forums over andere soorten dieren dan wordt hier relatief weinig kennis uit gewisseld. Zeker bij dit soort dieren lijkt me dit een must. De kennis op internet vind ik niet bepaald divers. Mijn vermoeden is dat veel mensen elkaar kopiëren en dat de meeste informatie van slechts enkele bronnen komt. Wat ik mis is informatie van eerste hand vanuit de beleving/ perspectief van verschillende mensen.

Ik zag wel op dit forum dat Eddy twee jaar geleden een lezing heeft gehouden voor de groep midden Nederland van Lacerta.

Maar is er eigenlijk een groep die bijvoorbeeld af en toe bijeenkomen enkel gericht op het houden van crocodylia met personen die daadwerkelijk deze dieren houden?

Ik denk dat als Nederland een vaster en toegankelijker platform krijgt, dus niet alleen via een glas vezel kabel:
- meer kennis wordt ontwikkeld
- meer bestaande houders zullen aansluiten
- getriggerd blijven om zich te blijven ontwikkelen in deze hobby
- er hierdoor minder dieren worden opgegeven
- deze "hobby" beter gepositioneerd kan worden in de Nederlandse samenleving

Dit alles hopelijk met als resultaat dat de gemiddelde levens kwaliteit van deze dieren zowel in gevangenschap als zelfs in het wild zal verbeteren.

Bij deze pijl ik graag een ieders zijn interesse en mening……


Mijn achtergrond (voor wie hier in geïnteresseerd is…)

Na 20 jaar aquarium en terrarium ben ik sinds eind januari (tijdelijk) volledig aquarium / terrarium loos.
Een aquarium had ik sinds een verhuizing al een paar jaar niet meer en na 16 jaar trouwe dienst heb ik helaas mijn laatste leguaan (iguana iguana) laten inslapen wegens zijn nier problemen.
Ik heb me voorgenomen het komende jaar in te lezen in alles mbt Crocodylia en oa. het bouwen van een verblijf. Ik heb wel aardig wat ervaring met het bouwen van verschillende aquaria, grote terraria en vijverfiltratie. Maar uiteraard niet toegespitst op het houden van crocodylia.
Zijsprongen die ik nog wil gaan onderzoeken zijn industriële filtratie tov vijverfilter systemen en eenvoudige duurzame energie technieken toepasbaar voor oa het verwarmen van het verblijf.

De vraag die ik mezelf komend jaar dus ga stellen, na jaren lang dromen over het houden van deze dieren, is of ik deze commitment wel zou moeten aangaan en kan ik het waarmaken.

De komende tijd gaan er hier in ieder geval nog wel wat topics van mij volgen....
Mick79
Newbie
Newbie
 
Berichten: 10
Geregistreerd: 19 Feb 2012 18:00

Re: Levend(ig) platform

Berichtdoor Eric Wouwenberg » 07 Mrt 2012 19:02

helaas is dit een specialisme (zo zie ik het) die niet door iedereen beoefend word. vandaar dat dit een beetje een levenloos iets is.
Zeker wel een mooi specialisme :handgestures-thumbup:
Post gerust foto's
Gebruikers-avatar
Eric Wouwenberg
Hero Member
Hero Member
 
Berichten: 1460
Geregistreerd: 16 Feb 2007 16:17

Re: Levend(ig) platform

Berichtdoor Renske » 08 Mrt 2012 07:26

Zoals eric zegt is het niet echt voor iedereen weg gelegd. Ook de reden waarom er eigenlijk vrij weinig te vinden is op internet, omdat die mensen juist niet willen dat die drempel nog lager word. De mensen die het echt willen gaan het toch wel zelf vragen en uitvinden. De mensen die afvallen zijn ook de mensen die er nooit geschikt voor zijn geweest.
Wij hebben zelf ook krokodillen en mijn vriend heeft ze een aantal jaar geleden aangeschaft. Maar hij had al vrij veel ervaring met deze dieren vangen en ook een ander soort ooit opgevangen en herplaatst. Dus voor hem was de ervaring er al.
Je had ons topic al gezien geloof ik. Dus weet je ook een beetje hoe groot een `dwerg` kaaiman al word.
Gebruikers-avatar
Renske
Hero Member
Hero Member
 
Berichten: 1306
Geregistreerd: 30 Aug 2008 16:06

Re: Levend(ig) platform

Berichtdoor Eddy Even » 10 Dec 2012 15:27

Mick79 schreef:Maar is er eigenlijk een groep die bijvoorbeeld af en toe bijeenkomen enkel gericht op het houden van crocodylia met personen die daadwerkelijk deze dieren houden?

Ik denk dat als Nederland een vaster en toegankelijker platform krijgt, dus niet alleen via een glas vezel kabel:
- meer kennis wordt ontwikkeld
- meer bestaande houders zullen aansluiten
- getriggerd blijven om zich te blijven ontwikkelen in deze hobby
- er hierdoor minder dieren worden opgegeven
- deze "hobby" beter gepositioneerd kan worden in de Nederlandse samenleving

Dit alles hopelijk met als resultaat dat de gemiddelde levens kwaliteit van deze dieren zowel in gevangenschap als zelfs in het wild zal verbeteren.

Bij deze pijl ik graag een ieders zijn interesse en mening……


Nu pas zie ik dit topic.... het initatief is goed, maar één van de redenen waarom ik niet gelijk vorstander ben van zo'n forum is het grote aantal 'meelezers' die te weinig thuis zijn in de materie en dan zo'n forum vervuilen. Dat zie je bij meer gangbare dieren al heel vaak gebeuren. Discussies over deze dieren bv. qua huisvesting en voeding gebeuren dat ook bijna altijd via prive-email contact, bijna dagelijks verstuur en ontvang ikvan dergelijke emails. Daarbij is er al zo'n vereniging, de AG-krokodile van de DGHT, ik ben er zelf nu 14 jaar actief lid van. Een duitse organisatie dus. Sowieso moet je wat meer internationaal ge-orienteerd zijn voor deze tak van de hobby dan bv. met het houden van meer gangbare soorten zoals een rattenslang.
Groeten Eddy
Gebruikers-avatar
Eddy Even
Sr. Member
Sr. Member
 
Berichten: 481
Geregistreerd: 28 Apr 2007 20:22

Re: Levend(ig) platform

Berichtdoor Mick79 » 29 Dec 2012 10:25

Juni 2012 was ik ook in Bonn bij de AG krokodile Jahrestagung. We hebben elkaar daar kort gesproken. Helaas kon ik er in November niet bij zijn.

Ik begrijp je standpunt volledig! De juiste balans vinden tussen de pro’s en conto’s van zo’n platform is niet eenvoudig. Wellicht is de groep in Nederland ook te klein in vergelijking met de benodigde efforts.

Ik ben wel van mening dat een platform in wat voor vorm dan ook toegevoegde waarde heeft. Zeker om samen sterker te staan. Bijvoorbeeld mbt beleidsbepalingen, om invloed uit te oefenen op mogelijke reguleringen of nog beter, deze te voorkomen.


Terug kijkend op mijn afgelopen jaar…

Met de hoeveelheid moeite die ik heb moeten doen om mezelf wegwijs te maken in de informatie voorzieningen omtrent “krokodilachtige” dan kan ik mij goed voorstellen dat een heleboel anderen eerder afhaken. En dat is jammer. Kennis in noodzakelijk voor kunde!


Reguleringen

Het andere wat mij opviel was hoe negatief het beeld is van het houden van krokodilachtige heeft bij niet alleen de “publieke opinie” maar zelfs ook mede houders van andere reptielen. Negatiever dan dat ik denk dat het verdient. Dit ontmoedigd niet de “verkeerde” mensen om deze dieren te gaan houden maar wellicht wel de “juiste, verantwoordelijkere” mensen die wel een positieve bijdrage hadden kunnen leveren.

Eddy, jij weet waarschijnlijk beter dan ik wat er in Duitsland heeft afgespeeld. Als ik het heel kort door de bocht beschrijf heeft de DGHT advies uitgebracht aan de overheid over reguleringen waar het bestuur van AG Krokodile zich niet in kon vinden.

De adviezen voor het houden van “kroks” die wel door het bestuur van de AG Krokodile zijn opgesteld vind ik op zich goed maar benaderen het houden wel teveel vanuit slechts een (1) perspectief. Het opnemen en implementeren van deze richtlijnen zal mogelijk veel te rechtlijnig worden gehanteerd. Het welzijn van dieren moet leidend zijn en niet de regeltjes en procedures. Maar ja, leg dat een echte ambtenaar maar is uit. Laat staan een Duitse

Voorkomen is beter dan genezen. Als binnen een tak van sport de boel niet voor elkaar is krijg je reguleringen die vaak meer nadelige gevolgen hebben dan positieve. Reguleringen zorgen zelden voor verbeteringen. Ze maken dingen enkel moeilijker, lastiger en wellicht ook nog duurder voor iedereen. Zelden worden zulke reguleringen teruggedraaid of versoepelt als ze er eenmaal zijn.

…Duidelijk mag zijn dat ik denk dat reguleringen geen oplossing zijn.


Kennis uitwisseling

Om het beeld van “het houden van kroks” minder negatief te krijgen denk ik dat het kennis niveau van de slechtste houders eerst moet worden verbeterd. Er moeten manieren worden gecreëerd om deze ook mensen te bereiken. Uit zichzelf komen ze wellicht niet.

Als het lastig is aan informatie te komen, de drempel te hoog is, dan belemmerd dit bepaalde mensen in hun ontwikkeling (mbt het houden van deze dieren).

Een dergelijk platform zou kennisoverdracht moeten stimuleren bij bestaande al dan niet potentiele houders. En iid niet het gaan houden van deze dieren.


Had zelf gehoopt wat dingen te kunnen oppakken maar ben nog steeds druk met zelf kennis op te doen en mogelijke plannen uit te werken, ….. en daarna een verblijf te bouwen.

De forums in Nederland die ik ken zijn iid niet de manier voor "krokodillen volk". Voor ander soorten werkt dit vaak wel uitstekend.
Ik kom op de NL forums slechts nog maar eens in de paar weken om te kijken of er iets is toegevoegd.
Mick79
Newbie
Newbie
 
Berichten: 10
Geregistreerd: 19 Feb 2012 18:00

Re: Levend(ig) platform

Berichtdoor kenn » 07 Jan 2013 08:06

Misschien een aanvulling voor jouw hobby:
als student dierenarts heb ik mijn thesis gemaakt over:
"voedselgerelateerde problemen bij krokodillen en alligators in gevangenschap"
Deze info is gebaseerd op wetenschappelijke artikelen.

Mocht je interesse hierin hebben, pm maar.

Mvg
Ken P.
Gebruikers-avatar
kenn
Jr. Member
Jr. Member
 
Berichten: 74
Geregistreerd: 12 Apr 2007 14:52


Terug naar Krokodilachtigen, Crocodylia

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten

Wie is er online?

Er zijn in totaal 0 gebruikers online :: 0 geregistreerd, 0 verborgen en 0 gasten (Gebaseerd op de gebruikers die actief waren gedurende 5 minuten)
De meeste gebruikers ooit tegelijkertijd online was 365 op 01 Nov 2014 03:44

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten

Verjaardagen

Er zijn geen verjaardagen vandaag